Sådan registreres transformatorens ældningsgrad

I processen med langvarig brug af transformer vil der uundgåeligt forekomme aldringsfænomen for isolering. Hvis transformatorisolationen ældes til en vis grad, vil den i høj grad reducere transformatorens isolationsegenskaber, få transformatoren til at fungere forkert og medføre en stor potentiel blackout-risiko for strømforsyningssystemet. Derfor er det nødvendigt regelmæssigt at teste transformatorens isoleringsegenskaber for at detektere graden af ​​isolationsældning.


Almindelige testmetoder til aldring af transformatorisolering er væskekromatografi og polymerisationsgraden til måling af isoleringspapir. De to metoder introduceres kort nedenfor.

Det grundlæggende princip for væskekromatografi er, at når isoleringspapiret bliver ældre, gennemgår cellulosen følgende kemiske ændringer: D-glucosepolymer depolymeriserer på grund af varme, hydrolyse og oxidation for at producere D-glucose monosaccharid, og dette monosaccharid Det er også meget ustabilt og let at blive hydrolyseret. En række iltringforbindelser vil blive produceret efter den sidste. Når cellulosen i det isolerende papir er revnet under påvirkning af høj temperatur, fugtighed, ilt osv., Bliver furfural en væsentligste karakteristiske væske dannet ved nedbrydning af isoleringspapiret.

Fordelen ved væskekromatografi er, at det er praktisk at teste og ikke har brug for en transformer for at afbryde strømmen, og ældning af olie producerer ikke furfural.

Referenceværdier for indholdet af furfural i transformerolie er: 0,1 mg / l furfural i 1-5 års drift, 0,2 furfural i 5-10 år, 0,4 furfural i 10-15 år og 0,75 furfural i 5-20 år . Hvis testværdien er større end 4 mg / l, indikerer det, at transformatorens isoleringsegenskaber allerede er meget lave og skal skrottes.

Hovedprincippet for metoden til måling af graden af ​​polymerisering af isolerende papir er: graden af ​​polymerisering af papir afspejler direkte graden af ​​forringelse, og graden af ​​polymerisering af nyt olieimpregneret papir (karton) er ca. 1000. Når det udsættes for til temperatur, fugt og oxidation, fiberen. Cellulosen nedbrydes, og makromolekylerne brydes, hvilket forkorter længden af ​​cellulosen, dvs. antallet af D-glukose-monomerer reduceres til hundreder, og graden af ​​polymerisering af papir repræsenterer antallet af D-glucose monomerer i fibermolekylerne.

Graden af ​​polymerisering målt ved metoden til måling af graden af ​​polymerisering af isoleringspapir når 250, hvilket betyder, at transformatorens isolationsegenskaber kun er halvdelen af ​​den på leveringstidspunktet, og den skal skrottes.

Som en meget vigtig enhed i elsystemet skal transformatorer regelmæssigt inspiceres for isoleringsegenskaber, for at kende transformatorens isoleringsegenskaber i tide, for at lette vedligeholdelse, eliminere transformere med lave isoleringsegenskaber i tide og reducere forekomsten af ​​elektrisk fejl.