Karl Fischer-titrering teori


Princip:

Karl Fischer metoden bruges til mange stoffer som en referencemetode. Det er en kemisk analyse, som er baseret på oxidationen af svovldioxid ved iod i en methanolisk hydroxidopløsning. I princippet den følgende kemiske reaktion finder sted:

 

H2O + I2 + SO2 + CH3OH + 3RN -> [RNH] SO4CH3 + 2 [RNH] Jeg

 

Titreringen kan udføres volumetrisk eller coulometrisk.

I den volumetriske metode sættes en Karl Fischer-opløsning indeholdende iod indtil det første spor af overskydende iod er til stede. Mængden af iod omdannes bestemmes ud fra buretten volumen af iodholdige Karl Fischer opløsning.

I coulometrisk procedure, er det iod deltager i reaktionen genereres direkte i titreringen cellen ved elektrokemisk oxidation af iodid indtil igen detekteres et spor af uomsat iod. Faradays lov kan bruges til at beregne mængden af jod genereret fra mængden af elektricitet nødvendig.

 

Anvendelse:

Karl Fischer-titrering er en fugtighedsbestemmelse metode specifik for vand og er egnet til prøver med et højt vandindhold (titrimetri) og også for dem med vandindhold i ppm-området (coulometri). Det blev oprindeligt udviklet til ikke-vandige væsker, men er også velegnet til faste stoffer, hvis disse er opløselige eller hvis vandet indeholde kan fjernes ved opvarmning i en strøm af gas eller ved ekstraktion.

 

Fordele:

Nøjagtig referencemetode, coulometri også egnet til sporanalyse og påvisning vand.

 

Begrænsning:

Arbejdsmetoden skal tilpasses til den specifikke prøve. Karl Fischer-titrator